Carnastoltes

 El Carnestoltes, també conegut com a Carnaval, és una celebració que pertany al calendari lunar. Es tracta d’una festa mòbil que se celebra set setmanes després de la primera lluna plena passat el solstici d’hivern. Històricament, el carnaval ha ofert un temps de permissivitat i mascarades rituals d’arrel pagana, oposant-se a la repressió dels instints i la severa formalitat litúrgica de la Quaresma.

L’origen del Carnestoltes està estretament lligat a la tradició cristiana. Aquesta celebració es realitza uns dies abans del Dimecres de Cendra, que marca l’inici de la Quaresma. Durant els quaranta dies de la Quaresma, es practiquen sacrificis com no menjar carn. Per tant, el Carnestoltes ofereix una oportunitat de llibertat i trencament de regles. Tradicionalment, dos personatges han representat la lluita entre el Carnestoltes i la Quaresma: el rei Carnestoltes, un personatge esbojarrat i hedonista, i la vella Quaresma, una figura que dejuna i s’absté de carn.

A continuació, us presento cinc curiositats sobre el Carnestoltes:

  1. Disfresses i Màscares: El Carnaval és famós per les disfresses extravagants i les màscares. La gent es vesteix amb vestits colorits, plomes i altres accessoris per expressar la seva creativitat.

  2. Desfilades i Comparses: Els carnavals inclouen desfilades i comparses amb carrosses, balls i música. Aquestes celebracions són una oportunitat per a la comunitat per mostrar la seva energia i alegria.

  3. Gastronomia Específica: En moltes regions, hi ha menjars tradicionals associats al Carnestoltes. Per exemple, a Catalunya, es gaudeixen de coques de llardons i botifarra d’ou.

  4. Enterrament de la Sardina: Al final del Carnestoltes, sovint es realitza un “Enterrament de la Sardina”. Aquesta cerimònia simbòlica marca la fi de la festa i representa l’enterrament dels excessos abans de la Quaresma.

  5. Carnavals Mundials: El Carnestoltes es celebra arreu del món, amb diferents costums i tradicions. Algunes de les festes més famoses són el Carnaval de Venècia i el Carnaval de Rio de Janeiro. Aquests dos carnavals tenen l’origen comú, però es diferencien per la seva espectacularitat i estil únic.

A continuació, us mostro una imatge del Carnestoltes per il·lustrar aquesta festa:

Carnestoltes

Finalment, us convido a explorar més sobre dos dels Carnestoltes més famosos del món:

  1. Carnaval de Venècia: Conegut per les seves màscares elaborades i vestits elegants, el Carnaval de Venècia és una celebració glamurosa que es remunta al segle XI. Els assistents es vesteixen amb vestits de seda, capes i màscares venecianes úniques.

  2. Carnaval de Rio de Janeiro: Aquest carnaval brasiler és famós pels seus desfilades de samba, balladors amb plomes i colors vibrants. És una festa plena d’energia i passió que atrau visitants de tot el món.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

8 Març

El meu viatge somniat!